Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a creat, deja de multă vreme, o tradiție în a organiza, anual, simpozioane internaţionale pe teme de (mare) interes teologic. Scopul acestora este ca subiectele dezbătute în cadrul desfășurării lor să dobândească, în urma referatelor și discuțiilor, pe cât posibil, atât un nou impuls pentru gândirea teologică, cât și un duh nou pentru viața creștină de zi cu zi. Din păcate, până în acest an (2013), simpozioanele organizate, deși s-au desfășurat de mulți ani de zile în Facultatea noastră, nefiind puse sub nici o egidă, nu indică vechimea și numărul lor.
Cum este firesc, tema simpozionului este dată de cea a anului omagial declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. După cum bine se știe, anul mântuirii 2013 a fost declarat în Patriarhia Română ca „anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena”.
Plecând de la această temă, în urma discuțiilor purtate de către membrii Comitetului de organizare și nu numai, am considerat că în vremea în care trăim se impune o reflecție mai profundă, atât cu caracter teologic, cât și cu caracter practic asupra rolului mirenilor în Biserică.
Ținând cont de cele de mai sus, Facultatea noastră, în colaborare cu Centrul de Cercetare în Teologie Ortodoxă „Filaret Scriban”, cu Centrul eparhial Iaşi şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, a organizat, la Iaşi, în zilele de 23-25 mai 2013 simpozionul internațional cu tema Laicii și misiunea creștină: realitate istorică, vocație personală, necesitate eclesială.
Intenţia organizatorilor a fost ca, plecând de la contribuția uriașă și de la complexa lucrare a Sfinților Împărați în Biserică, să facem o evaluare a rolului mirenilor în Biserică în decursul timpului, pentru a stabili, cât mai bine cu putință, rolul acestora astăzi. De identificat modalitățile prin care mirenii pot fi angajați în misiunea Bisericii într-o lume în care se vorbește tot mai frecvent de secularizare. De redescoperit, în același timp, calitatea de mirean, precum și drepturile, respectiv îndatoririle care decurg din ea. Aceasta și pentru faptul că, din păcate, adesea când se vorbește de Biserică, cei mai mulți înțeleg ca făcând parte din ea doar clericii.